maanantai 27. marraskuuta 2017

JOULUPUU ON RAKENNETTU

Veikkaan, että jos suomalaisilta kysyttäisiin mikä on rakkain joulukoriste, vastaus oli kuusi. Onhan se niin suomalainen kuin olla voi. Kuusi tuoksuu hyvälle ja sen voi koristella oman maun ja fiiliksen mukaan yksinkertaisesti tai koreasti.

Pappilan joulussa on kaksi kuusta. Toinen toivottaa jo ulkona väen tervetulleeksi juhlan viettoon. Siinä koristeena on ulos sopiva valosarja. Sisällä salissa on toinen kuusi. Se on koristeltu talon hengen mukaan vanhanaikaisilla koristeilla.

Ensimmäinen tieto joulupuusta Kristuksen syntymän juhlinnan yhtenä symbolina on Tallinnasta vuodelta 1441. Keski-Eurooppaan joulukuusiperinne levisi vasta uskonpuhdistuksen rinnalla. Vanhan legendan mukaan Martti Luther keksi joulukuusen kulkiessaan Wittenbergissä kotiin pilkkopimeän metsän halki. Taivaalla tuikkivat tähdet saivat kuusenlatvat näyttämään siltä, että ne olisivat täynnä tähtiä. Joulukuusesta muodostuikin katolisen jouluseimen protestanttinen vastine.

Varhaisin tieto joulukuusesta suomalaiskodissa on vuodelta 1829, jolloin paroni Klinkowströmin suurilla jouluaaton kutsuilla Helsingissä oli peräti kahdeksan joulukuusta. Muutoin Suomessa joulukuusi yleistyi kansakouluissa ja kodeissa 1900-luvun alkupuolelta alkaen. Nyt kuusi hankitaan yli miljoonaan kotiin.

Mitäs Maatialan pappilan joulukuusen alla tapahtuu ensimmäisessä Pappilan joulussa? Luvassa on ainakin puuroa, glögiä ja pipareita klo 11 alkaen sekä joulukorttien tekoa ja jouluisia yhteislauluja. Parhaiten asiasta pääsee perille tulemalla paikalle.

Tullessaan voi tehdä hyvää. Jokaisessa Pappilan joulussa kerätään kolehti vähävaraisille nokialaisille. Kolehdiksi käy kaikki säilyvä kuivatavara (esim. säilykkeet, kahvi, makaroni, suklaa) ja hygieniatuotteet. Vapaaehtoinen puuromaksu kerätään ystävyysseurakunta Kihelkonnan hyväksi.

”Anna, Jeesus, Henkes´ valon jälleen loistaa sieluumme
sytytellä uskon palon. Siunaa, Jeesus, joulumme.”Anu Heiskanen, tiedottaja

Nokian seurakunnan joulukuusien hankintaa koordinoivalle hallintosihteeri Nikkarikosken Arille joulu merkitsee läheisten kanssa yhdessäoloa, rauhoittavaa juhlanaikaa ja lapsenmielisyyttä lastenlasten kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti