maanantai 5. joulukuuta 2016

Kuusia ja "kuusia"Välimeren sypressi joulukuusena

Kolmimetrinen kukkiva joulutähti. Sellaista en olekaan nähnyt. Jakaranda puu ja ihania värejä. Katsahdan hetkeksi työhuoneen ikkunasta ulos. Näkyy lunta ja kauniita jouluvaloja, joita roikkuu vastapäisen talon ikkunoilla. On pimeää, onneksi on lunta ja valoja. On se silti aika eri näkymä, kuin näissä tietokoneellani pyörivissä kuvissa.

Seuraavaksi näytölle piirtyy kuva nimikkoläheteistämme Tuppuraisista seisomassa t-paidoissa joulutähden alla (sen kolmimetrisen). Etiopiassa joulu on erilainen. Välimeren sypressi on joulukuusena. Olen saanut sähköpostitse eri puolilta maailmaa nimikkoläheteiltämme hienon määrän joulukuvia. Ne pyörivät nyt tietokoneeni ruudulla diaesityksenä. Valtavan kokoisia jääveistoksia Itä-Siperiassa keskellä toria. Eivät säilyisi Etelä-Suomen pakkasissa vielä jouluna, sulaisivat pois. Vai säilyisivätkö sittenkin? Onkohan tänä jouluna pakkasta? Varsin erilaisissa paikoissa ja tunnelmissa sitä joulua vietetäänkin. Huonosti minun kävisi Etiopiassa punaisissa villasukissani, jotka on aina jouluna pakko vetää jalkaan. Itä-Siperiassa taas olisi varmuudella kylmä, oli villasukat tai ei. Mutta olisi se Etiopiassa kätevää hakea joulutähti takapihalta sisälle kukkimaan, tai pieni osa siitä.

Onkohan joulu toisaalla aivan erilainen? Kuvissa alkaa vilahdella aika tuttuja joulujuttuja. Yhdessä oloa, yhteisiä ruokailuhetkiä ja koristelua. Paljon yhteistäkin jouluissamme on. Viimeisessä kuvassa ruudulle piirtyy kuva lasten joulunäytelmästä. ”Enkeleitä ja paimenia eri maista” lukee sähköpostin saatetekstissä. Todentotta. Enkeleitä, paimenia, Joosef ja Mariahan siinä ovat seimen äärellä. Niin, seimen. Sanoma on yhteinen.

Sunnuntaina voit itsekin hämmästellä ja ajautua ihanan jouluisiin mietteisiin näiden eri maiden joulukuvien äärellä, pappilan joulun hiljaisessa huoneessa. Lisäksi origamiaskarrella japanilaisittain ja kutoa suomalaisittain. Lätty- ja Pajanuoret laulattavat meille kauneimpia joululauluja. Lämmintä puuroakin on tarjolla ja vetreyttävää koko perheen tonttujumppaa. Kentältä palaavan nimikkolähettimme Riitta Granrothin kertoo kertomuksia Ranskan Marseillesta. Jatketaan joulumietteitä ja tunnelmointia yhdessä pappilassa!


Suvi Pynttäri, seurakuntapastori

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti