tiistai 29. marraskuuta 2016

Tekemistä ja olemista


 
 
”Älä siivoa kaappeja, ellet aio viettää joulua siellä”, kuuluu Marttojen opastus. Enkä totisesti siivoakaan, kaappeja siis. Mutta kyllä silti pitää siivota. Minulle joulu tulee tekemällä. Leivon lasten kanssa pipareita, kirjoitan joulukortit, pursotan ässät, paketoin lahjat ja laitan suutarinlohta.

Listoja laadin jos jonkinlaisia. Lahjalistat nyt tietenkin, että mitä kenellekin, kauppalistat sitten lähempänä joulua, että varmasti tulee kaikki tarvittava. Niinä vuosina, kun olen oikein tarmokas, teen myös siivouslistan yhdistettynä kalenteriin: milloin ehtisin kuurata keittiön perusteellisemmin, milloin taas on saunan vuoro.

(Vinkki lapsiperheille: saunan pesu lasten kanssa on hauska vesileikki kunhan kaikille on vähintäänkin oma kauhansa, jolla huiskia menemään.)

Mutta tekeminen on kuitenkin vain puolet jouluun valmistautumisesta. Minulle joulu tulee myös olemalla. Sytyttelen kynttilät, viritän jouluvalot, laitan joululaulut soimaan ja maistelen pipareita ja joulutorttuja. Nautiskelen siis joulutunnelmasta. Minua ei kauppojen joulusesonki ahdista, on ihana katsella kaikkia kimmeltäviä joulukoristeita, vaikka en juuri uusia tarvitsisikaan. Kutsun ystävät kylään yhteisen pöydän ja puuropadan ääreen jo ennen joulua, laulan joululauluja ja hiljennynkin toisinaan itsekseen – siinä sitä pikkuhiljaa valmistuu itsekin joulun tuloon.

Piditpä sitten tekemisestä tai olemisesta, kumpaakin on tarjolla Pappilan joulutalossa myös toisena adventtina. Voit askarrella tai osallistua joulurunotyöpajaan tai vain nautiskella puurosta, pipareista ja glögistä ja lauleskella kanssamme joululauluja. Nähdäänhän siellä!

Sanna Vuorela, pastori

Ps. Onko sinulle tuttu Kahdenmaan kansalainen -veisu? Sen sanat, ja paljon muuta, on kirjoittanut kirjailija Kaija Pispa. Kaija vetää kaikille sopivan joulurunotyöpajan Pappilan joulussa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti