torstai 19. marraskuuta 2015

Pappilan joulun blogi herää kesäunestaan


 
 
Joulu tulee – oletko valmis?
 

Seurakunnallisissa ja hengellisissä piireissä olemme tottuneet vastaamaan otsikon kysymykseen, että ei tarvitse olla valmis, joulu tulee joka tapauksessa. Ja niinhän se tulee, kalenterijoulu. Yhtä lailla mitään valmistelematta tulee ruotsalaisuuden päiväkin.

 
Tämän joulun alla, kun monestakin eri syystä johtuvan ajanpuutteen vuoksi olen päättänyt jättää normaalit jouluvalmistelutoimet kokonaan pois, valmistautumisen toisenlainen merkitys on ollut paljon mielessäni. Jumala asetti meille neljän viikon mittaisen jouluun valmistautumisen ajan, adventin. Eräät saivat tiedon jo paljon tätä aikaisemmin. Syttyi tähti, jota tietäjien oli lähdettävä seuraamaan. Nuori neitsyt Maria kuuli asiasta (onneksi ja syystä) ensimmäisenä. Enkeli ilmoitti, että hänestä tulee maailman Vapahtajan äiti.

 
Vaikuttaisi, että valmistautumisia oli ja on hyvä suorittaa. Enemmän on kysymys asenteesta. Millä tavoin valmistaudun tulevaan, kun minun ei tarvitse lukea tähdistä parhainta kulkureittiä tuntemattomassa maastossa tai miettiä miten kertoisin kihlatulle ja sukulaisille syntyvästä isättömästä lapsesta?

 
Kriisistä toiseen kiiruhtava Posti ei saa toimitettavakseen yhtään lähettämääni joulukorttia. En ole valmistelemassa ainoitakaan pikkujouluja tai muita joulun ajan tapahtumia. Ensimmäisenä adventtina en laita keittiön ikkunaan rakkaan jouluihmiseni, Päivin (hänen pitämästään blogista löytyy hyvät vinkit lasten joululukemisiksi http://lastenkirjahylly.blogspot.fi), tekemää modernia himmeliä. Jonain sopivana päivänä ensimmäisen ja kolmannen adventin välissä ei vanhan matkalaukun päälle ilmestykään seimiasetelmaa. Harvat lahjat ovat tarkoin harkitut ja jo hankitut. Perinteistä jouluruoka-ostosreissua liian kalliiseen Kauppahalliin ei tule tapahtumaan. Kuusimyyjältä jää myymättä se viimeinen karahka sopuisaan alihintaan.

 
Se, mitä minä voin tehdä valmistautuakseni ensi jouluun, tapahtuu pääni sisällä sekä Maatialan pappilassa Pappilan joulu -tapahtumissa osallistujana ja blogien lukijana. Pappilan joulun kuvittajana on tänä vuonna taiteilija Anu-Riikka Lampinen. Joka adventilla, joululla ja loppiaisella on oma kuvansa ja eri kirjoittajien kuvan aiheeseen liittyvät tekstit. Ensimmäisenä paikalle saapuu enkeli, kuten enkeleillä on tapana. Siitä enemmän 23.11.

 
Oikein odotan, mitä tulee tapahtumaan. Onko asenne kohdillaan, pääsenkö maaliin kuten Sipilän hallitus hillittömän vatuloinnin jälkeen? Käykö niin kuin epäilen, että olen henkisesti valmiimpi jouluun kuin koskaan aikaisemmin sitten lapsuusvuosien, jolloin mikään taakka ei harteita painanut? Laitan tänne merkinnän, jos niin käy.

 
Nähdään Pappilassa:

 

Hauskuutta ja hyötyä (kun kuitenkin haluatte jotain puuhata):


 

Anu Heiskanen
Nokian seurakunnan tiedottaja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti